COR 2024 Clasificarea ocupatiilor din Romania

32
Tehnicieni si asimilati in domeniul sanatatii

5 grupe minore

Tehnicienii si asimilatii acestora din domeniul sanatatii indeplinesc sarcini tehnice si practice care ajuta la diagnosticarea si tratamentul bolii, leziunilor si deficientelor la oameni si animale, sprijina punerea in aplicare a asistentei medicale, a planurilor de tratament, care sunt de obicei stabilite de catre specialistii din domeniul medical, veterinar sau alti specialisti din domeniul sanatatii.

Subgrupa majora 32 face parte din

Grupa majora 3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic

Corespondenta ISCO 08:
32 - Health associate professionals

Documente Rubinian corespondente (13)



Tehnicienii din domeniul medical si farmaceutic indeplinesc sarcini tehnice care ajuta la diagnosticarea si tratarea bolilor, afectiunilor, leziunilor si deficientelor.
Corespondenta ISCO 08:
321 - Medical and pharmaceutical technicians
Surorile medicale, inclusiv surorile puericultoare si asimilatii acestora, acorda asistenta medicala de baza si ingrijire personala pentru persoanele care sunt bolnave fizic sau mental, cu handicap sau infirme, precum si altor persoane care au nevoie de ingrijire din cauza riscurilor potentiale pentru sanatate, inclusiv inainte, in timpul si dupa nasterea copilului. Acestea lucreaza in general sub supraveghere si ajuta la punerea in aplicare a planurilor de ingrijire a sanatatii si de tratament stabilite de catre specialisti in medicina, in asistenta medicala, obstetrica si alti specialisti din domeniul sanatatii.
Corespondenta ISCO 08:
322 - Nursing and midwifery associate professionals
Practicienii asociati in domeniul medicinii complementare/alternative previn, ingrijesc si trateaza bolile fizice si mentale ale oamenilor, tulburarile si leziunile folosind terapii pe baza de plante si alte terapii bazate pe teorii, credinte si experiente originare din culturi specifice.
Corespondenta ISCO 08:
323 - Traditional and complementary medicine associate professionals
Tehnicienii si asistentii veterinari indeplinesc sarcini veterinare de consultanta, diagnostic, preventie si curative, mai reduse in ceea ce priveste competenta si complexitatea decat cele efectuate de catre medicii veterinari. Acestia au grija de animalele aflate sub tratament si in sedere temporara in clinicile veterinare si asista veterinarii la efectuarea de interventii si operatii.
Corespondenta ISCO 08:
324 - Veterinary technicians and assistants
Alti specialisti din domeniul sanatatii si asimilatii indeplinesc sarcini cu caracter tehnic si furnizeaza servicii de asistenta in stomatologie, administrarea inregistrarilor medicale, sanatatea comunitatii, corectarea acuitatii vizuale reduse, fizioterapie, sanatatea mediului inconjurator, tratamente medicale de urgenta si alte activitati care sprijina si promoveaza sanatatea umana.
Corespondenta ISCO 08:
325 - Other health associate professionals
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii