Ordinul 1635/2018
Ordinul nr. 1635/342/2018 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere)

Tematici COR

Fisa actului

Ordinul 1635/2018 Ordinul nr. 1635/342/2018 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere) a fost publicata in
Monitorul Oficial partea 1, nr. 566 din 5 iulie 2018
Emitent: Ministerul Muncii si Justitiei Sociale / Institutul National de Statistica
Data intrarii in vigoare: 5 iulie 2018

Ascunde

ORDIN Nr. 1635/342/2018 din 7 mai 2018 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere)

EMITENT: MINISTERUL MUNCII SI JUSTITIEI SOCIALE

Nr. 1.635 din 7 mai 2018

INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA

Nr. 342 din 11 mai 2018

PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 566 din 5 iulie 2018

In baza:

-    art. 14 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare;

-    Hotararii Guvernului nr. 575 bis/1992 cu privire la realizarea unor nomenclatoare unitare de interes general prevazute in conceptia generala a informatizarii in Romania;

-    art. II din Hotararea Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 1.352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08,

in temeiul art. 17 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 12/2017 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 7 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea si functionarea Institutului National de Statistica, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul muncii si justitiei sociale si presedintele Institutului National de Statistica

emit urmatorul ordin:

 

ART. I

Anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 561 din 8 august 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica in ceea ce priveste grupa majora 9 - Ocupatii elementare potrivit anexei care face parte integranta din prezentul ordin.

ART. II

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul muncii si justitiei sociale,

Lia-Olguta Vasilescu

Presedintele Institutului National de Statistica,

Tudorel Andrei

ANEXA

9 Ocupatii elementare


Pentru ocupatiile din aceasta grupa majora se executa sarcini simple si de rutina care necesita folosirea uneltelor manuale si depunerea unui efort fizic considerabil. Majoritatea ocupatiilor din aceasta grupa majora necesita competente si abilitati aferente primului nivel de educatie, respectiv invatamantul primar.

 

91 Menajere si personal de serviciu

Menajerele si personalul de serviciu executa diferite sarcini in gospodarii private, hoteluri, birouri, spitale si alte unitati, precum si in aeronave, vagoane de trenuri, tramvaie si vehicule similare, cu scopul de a pastra interioarele, mobilierul si accesoriile curate, spala si calca manual articolele de imbracaminte si materialele textile.

 

911 Menajere si personal de serviciu la hoteluri si birouri

Menajerele si personalul de serviciu la hoteluri si birouri matura, aspira praful, curata, lustruiesc, ingrijesc si spala lenjeria de uz casnic, efectueaza diferite sarcini cu scopul de a mentine curate interioarele si mobilierul hotelurilor, ordinea in incaperi, birouri etc., precum si in aeronave, trenuri, autobuze si vehicule similare.

 

9111 Menajere

Menajerele se ocupa cu aspirarea prafului, maturarea, curatarea si lustruirea podelelor, spalarea si ingrijirea lenjeriei de uz casnic, prepararea alimentelor, servirea mesei si efectuarea altor sarcini casnice.

911101 menajera

 

9112 Personal de serviciu in birouri, hoteluri si alte institutii

Personalul de serviciu in birouri, hoteluri si alte institutii executa diferite sarcini de curatenie cu scopul de a mentine curate si ordonate interioarele si mobilierul din hoteluri, birouri si alte unitati, precum si in aeronave, trenuri, autobuze si vehicule similare.

911201 femeie de serviciu 911202 ingrijitor spatii hoteliere

911203 lucrator room-service hotel

 

912 Personal pentru servicii de spalare vehicule, vitrine, geamuri, rufe etc.

Personalul pentru servicii de spalare de vehicule, vitrine, geamuri si rufe curata ferestrele, vitrinele sau alte suprafete ale cladirilor ori vehiculelor, calca si spala manual sau curata chimic lenjeria si alte textile.

 

9121 Personal pentru servicii de spalat si calcat

Personalul pentru servicii de spalat si calcat se ocupa cu spalarea si calcarea manuala, curatarea chimica a imbracamintei, lenjeriei de pat si a altor textile.

912101 calcatoreasa lenjerie

912102 curatatoreasa lenjerie

912103 spalatoreasa lenjerie 912104 spalator covoare innodate

 

9122 Personal pentru servicii de spalare vehicule

Personalul pentru servicii de spalare a vehiculelor se ocupa cu spalarea, curatarea si lustruirea vehiculelor.

 

912201 spalator vehicule

 

9123 Personal pentru servicii de spalare vitrine si geamuri

Personalul pentru servicii de spalare vitrine si geamuri se ocupa cu spalarea si lustruirea geamurilor si a altor articole din sticla.

912301 spalator vitrine si geamuri

 

9129 Alti muncitori in servicii pentru curatenie

Alti muncitori in servicii pentru curatenie se ocupa cu curatarea suprafetelor, materialelor si obiectelor, cum ar fi: covoare, pereti, piscine, utilizand echipamente si produse chimice de curatare speciale.

 

92 Muncitori in agricultura, silvicultura si pescuit

Muncitorii in agricultura, silvicultura si pescuit executa sarcini simple si de rutina in productia de culturi si intretinerea efectivelor de animale, se ocupa cu cultivarea si intretinerea gradinilor si parcurilor, exploatarea si ingrijirea (conservarea) padurilor, desfasoara activitati in domeniul acvaculturii si pescuitului.

 

921 Muncitori in agricultura, silvicultura si pescuit

Muncitorii in agricultura, silvicultura si pescuit executa sarcini simple si de rutina in productia de culturi si intretinerea efectivelor de animale, se ocupa cu cultivarea si intretinerea gradinilor si parcurilor, exploatarea si intretinerea padurilor si desfasoara activitati in domeniul acvaculturii si pescuitului.

 

9211 Muncitori in culturi vegetale

Muncitorii in culturi vegetale executa sarcini simple si de rutina in productia de culturi, cum ar fi: fructe, nuci, cereale si legume in cadrul fermelor.

 

9212 Muncitori in cresterea animalelor

Muncitorii in cresterea animalelor executa sarcini simple si de rutina in productia de animale din ferme, inclusiv pasari de curte si insecte.

921201 ingrijitor animale

 

9213 Muncitori in ferme mixte

Muncitorii in ferme mixte executa sarcini simple si de rutina in productia agricola de culturi vegetale si in cresterea animalelor din ferme.

921301 muncitor manipulare si pregatire furaje 921302 muncitor necalificat in agricultura 921303 vacar

 

9214 Muncitori in gradinarit si horticultura

Muncitorii in gradinarit si horticultura executa sarcini simple si de rutina in activitati de cultivare si intretinere a arborilor (pomilor), arbustilor, florilor si altor plante in parcuri si gradini private, producerea de rasaduri, bulbi si seminte sau cresterea legumelor si florilor utilizand tehnici de cultivare intensive.

 

9215 Muncitori forestieri


Muncitorii forestieri executa sarcini simple si de rutina privind cultivarea si mentinerea padurilor naturale si a plantatiilor forestiere, precum si transportul bustenilor, taierea si doborarea copacilor.

921501 ingrijitor pomi

921502 muncitor necalificat in silvicultura 921503 taietor manual lemn de foc

 

9216 Muncitori in pescuit si culturi acvatice

Muncitorii in pescuit si culturi acvatice executa sarcini simple si de rutina privind cultivarea, capturarea si recoltarea pestelui si a fructelor de mare in acvacultura si in pescuit in ape interioare, de coasta si de mare adancime.

921601 muncitor necalificat in pescuit si vanatoare 921602 muncitor piscicol

 

93 Muncitori in industria extractiva, constructii, industria prelucratoare si transporturi

Muncitorii in industria extractiva, constructii, industria prelucratoare si transporturi efectueaza manual sarcini simple si de rutina in industria extractiva, constructii, industria prelucratoare, transport si operatiuni de depozitare si actionare vehicule si masini cu tractiune animala si cu actionare umana.

 

931 Muncitori in industria extractiva si constructii

Muncitorii in industria extractiva si constructii efectueaza manual sarcini simple si de rutina in industria extractiva si exploatarile in cariera, constructii si operatiuni in constructii.

 

9311 Muncitori in industria extractiva si exploatarile in cariera

Muncitorii in industria extractiva si exploatarile in cariera executa sarcini de rutina in cadrul activitatilor din mine si cariere.

931101 muncitor necalificat in mine si cariere 931102 impingator vagoneti

 

9312 Muncitori in lucrari publice

Muncitorii in lucrarile publice executa sarcini de rutina legate de constructia si intretinerea drumurilor, cailor ferate, barajelor si altor proiecte de lucrari publice.

931201 lucrator la amenajarea terenurilor sportive (amenajator baza sportiva) 931202 ingrijitor spatii verzi

931203 muncitor necalificat la intretinerea de drumuri, sosele, poduri, baraje 931204 sapator manual

 

9313 Muncitori in constructia de cladiri

Muncitorii in constructia de cladiri executa sarcini de rutina legate de constructia cladirilor si lucrarile de demolare.

931301 muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet

931302 muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii

 

932 Muncitori in industria prelucratoare

Muncitorii in industria prelucratoare efectueaza manual diverse sarcini in industria prelucratoare, asista la activitatea operatorilor de masini si a asamblorilor si desfasoara activitati de sortare a produselor si de asamblare manuala a componentelor.

 

9321 Ambalatori

Ambalatorii se ocupa cu cantarirea, ambalarea si etichetarea manuala a materialelor si produselor.

932101 ambalator manual

 

9329 Muncitori in industria prelucratoare neclasificati in grupele de baza anterioare

Muncitorii in industria prelucratoare neclasificati in alta parte lucreaza cu operatori de masini si asamblori si efectueaza o varietate de sarcini manuale in industria prelucratoare, cu exceptia ambalarii si etichetarii produselor finite.

932901 imbuteliator fluide sub presiune 932902 marcator piese

932903 muncitor necalificat la ambalarea produselor sub forma de praf si granule 932904 muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide

932905 muncitor necalificat in industria confectiilor

932906 muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor 932907 lucrator sortator deseuri reciclabile

932908 imbuteliator gaz petrol lichefiat

932909 muncitor in activitatea de gospodarire a spanului 932910 umplutor sifoane

932911 muncitor necalificat in metalurgie 932912 operator umplere recipiente GPL

 

933 Muncitori in transporturi si depozitarea marfurilor

Muncitorii in transporturi si depozitarea marfurilor conduc biciclete si vehicule similare, conduc vehicule cu tractiune animala pentru a transporta pasageri sau bunuri, conduc utilaje cu tractiune animala, transporta manual marfuri si bagaje si depoziteaza marfa pe rafturi.

 

9331 Conducatori de vehicule actionate manual sau de pedale

Conducatorii de vehicule actionate manual sau de pedale conduc biciclete si vehicule similare pentru transportul de pasageri sau de marfuri.

933101 caraus

 

9332 Conducatori de masini si vehicule cu tractiune animala

Conducatorii de masini si vehicule cu tractiune animala conduc utilaje sau vehicule cu tractiune animala pentru a transporta pasageri sau marfuri, precum si utilaje cu tractiune animala, de obicei, utilizate in agricultura.

 

9333 Manipulanti de marfa


Manipulantii de marfa indeplinesc sarcini, cum ar fi: de ambalare, transport, incarcare si descarcare a mobilierului si a altor articole de uz casnic sau incarcare si descarcare a navelor si aeronavelor ori transporta si stivuiesc manual marfuri in diverse depozite.

933301 incarcator-descarcator 933302 legator de sarcina 933303 manipulant marfuri

933304 operator transport si distribuire butelii de GPL 933305 muncitor spalare si curatare cisterne

933306 muncitor in serviciile de trafic aerian

 

9334 Manipulanti de marfuri la raft

Manipulantii de marfuri la raft stocheaza marfurile pe rafturi si in zonele de prezentare si mentin stocul in ordine in supermarketuri si alte magazine de vanzare cu amanuntul sau cu ridicata.

 

94 Ajutori de bucatari

Ajutorii de bucatari prepara si gatesc la comanda alimente semipreparate sau bauturi, debaraseaza mesele, spala vasele si fac curatenie in bucatarie.

 

941 Ajutori de bucatari

Ajutorii de bucatari prepara si gatesc la comanda un numar restrans de alimente semipreparate sau bauturi, debaraseaza mesele, spala vasele si fac curatenie in bucatarie.

 

9411 Ajutori la prepararea produselor alimentare de tip "fast food"

Ajutorii la prepararea produselor alimentare de tip fast-food prepara si gatesc la comanda o gama limitata de produse alimentare sau bauturi care implica procese simple de pregatire si un numar mic de ingrediente. Acestia pot lua comenzi de la clienti si servesc la tejghea sau mese.

941101 ajutor bucatar

 

9412 Ajutori in bucatarie

Ajutorii in bucatarie debaraseaza mesele, fac curatenie in bucatarie, spala vasele, pregatesc ingredientele si executa alte sarcini pentru a ajuta lucratorii care pregatesc sau servesc alimente si bauturi.

941201 lucrator bucatarie (spalator vase mari)

 

95 Vanzatori ambulanti si alti prestatori de mici servicii pentru populatie

Vanzatorii ambulanti si alti prestatori de mici servicii pentru populatie vand bunuri, exclusiv produse alimentare pentru consumul imediat, si ofera servicii variate pe strazi si in alte locuri publice cum ar fi statiile.

 

951 Prestatori ambulanti de mici servicii pentru populatie si asimilati

Prestatorii ambulanti de mici servicii pentru populatie si asimilatii acestora asigura o varietate de servicii pe strada si in alte locuri publice, inclusiv curatarea incaltamintei, spalarea geamurilor masinilor, efectuarea unor comisioane, supravegherea unor proprietati, precum si furnizarea de alte servicii la fata locului.

 

9510 Prestatori ambulanti de mici servicii pentru populatie si asimilati

Prestatorii ambulanti de mici servicii pentru populatie si asimilatii acestora asigura o varietate de servicii pe strada si in alte locuri publice, inclusiv curatarea incaltamintei, spalarea geamurilor masinilor, efectuarea unor comisioane, supravegherea unor proprietati, precum si furnizarea de alte servicii la fata locului.

951001 lustragiu

951002 spalator geamuri si parbrize

 

952 Vanzatori ambulanti (exclusiv produse alimentare)

Vanzatorii ambulanti (exclusiv de produse alimentare) vand de obicei o gama limitata de bunuri (exclusiv produse alimentare pentru consum imediat) pe strazi si in locuri publice, cum ar fi statii, cinematografe sau teatre.

 

9520 Vanzatori ambulanti (exclusiv produse alimentare)

Vanzatorii ambulanti (exclusiv de produse alimentare) vand de obicei o gama limitata de bunuri (exclusiv produse alimentare pentru consum imediat) pe strazi si in locuri publice, cum ar fi statii, cinematografe sau teatre.

952001 vanzator ambulant de produse nealimentare 952002 vanzator de ziare

 

96 Muncitori in salubritate si alti lucratori cu pregatire elementara

Muncitorii din salubritate si alti lucratori cu pregatire elementara colecteaza gunoiul din cladiri, curti, strazi si alte locuri publice, pastreaza curate strazile si alte locuri publice sau executa munci ocazionale pentru gospodarii private ori alte unitati.

 

961 Muncitori in salubritate

Muncitorii din salubritate colecteaza, prelucreaza si recicleaza gunoiul din cladiri, curti, strazi si alte locuri publice sau pastreaza curate strazile si alte locuri publice.

 

9611 Muncitori in servicii de colectare deseuri si materiale reciclabile

Muncitorii in servicii de colectare deseuri si materiale reciclabile colecteaza si transporta gunoiul si alte articole pentru reciclare din cladiri, curti, strazi si alte locuri.

961101 lucrator operativ pentru autocompactoare

 

9612 Sortatori de deseuri

Sortatorii de deseuri identifica, colecteaza si sorteaza obiectele aruncate care pot fi reciclate, de la gropile de gunoi si din cadrul intreprinderilor sau din cladiri, de pe strazi si alte locuri publice.

 

9613 Maturatori si asimilati

Maturatorii si asimilatii acestora matura si curata strazile, parcurile, aeroporturile, garile si alte locuri publice.

961301 lucrator pentru salubrizare cai publice 961302 lucrator pentru salubrizare spatii verzi 961303 lucrator pentru salubrizare

961304 lucrator utilaje specializate pentru salubrizare

 

962 Alti muncitori in ocupatii cu pregatire elementara

Alti muncitori in ocupatii cu pregatire elementara livreaza mesaje si transporta pachete, colecteaza bani si aprovizioneaza automatele, citesc contoarele, colecteaza apa si lemne de foc, colecteaza si emit bilete pentru parcare sau alte evenimente.

 

9621 Curieri, comisionari si hamali

Curierii, comisionarii si hamalii livreaza mesaje si transporta pachete si alte obiecte in cadrul unei unitati sau intre unitati, catre gospodarii private ori in alta parte, sau transporta bagaje in special la hoteluri, gari si aeroporturi.

962101 curier

962102 hamal

962103 comisioner

962104 distribuitor presa

 

9622 Muncitori pentru diverse servicii ocazionale

Muncitorii pentru diverse servicii ocazionale curata, vopsesc si intretin cladirile, terenurile si imprejurimile si efectueaza reparatii simple, monteaza balustrade, descarca si depoziteaza lemne si carbuni, efectueaza si alte activitatii cu caracter ocazional.

962201 ingrijitor caini in adaposturi 962202 gropar

962203 incinerator

962204 prinzator caini

 

9623 Cititori de contoare si incasatori

Cititorii de contoare si incasatorii aprovizioneaza aparatele automate si colecteaza bani din acestea sau din aparatele de taxat parcarea si alte dispozitive de incasare ori citesc contoarele de curent electric, gaze si apa, efectueaza activitati de cantarire a marfurilor, materiilor prime, materialelor la intrarea si iesirea din magazie, sectie, depozit, unitate.

962301 cantaragiu

962302 casier incasator

962303 incasator si cititor contoare de energie electrica, gaze, apa

 

9624 Muncitori pentru servicii de colectare/distributie a apei si a lemnelor de foc

Muncitorii pentru servicii de colectare/distributie a apei si a lemnelor de foc se ocupa cu colectarea apei si a lemnelor de foc si transportarea acestora cu forte proprii sau folosind utilaje trase manual ori de animale.

962401 vidanjor-curatitor canale

962402 operator deratizare, dezinsectie, dezinfectie

 

9629 Muncitori cu pregatire elementara neclasificati in grupele de baza anterioare

Aceasta grupa de baza cuprinde muncitorii cu pregatire elementara care nu sunt clasificati in alta parte in grupa majora 9 - Ocupatii elementare. De exemplu, grupa de baza include persoanele care emit si colecteaza tichete de parcare sau de intrare, pastreaza obiectele personale predate la garderoba si asigura asistenta in cadrul evenimentelor de divertisment.

962901 model (invatamant)

962902 gonaci

 

962903 garderobier

962904 ucenic

962905 aprod

962906 controlor poarta

962907 paznic

962908 plasator

962909 portar

962910 supraveghetor muzeu

962911 supraveghetor noapte (invatamant) 962912 supraveghetor sali spectacole 962913 supraveghetor hotel

---------------

281 Documente Anexe la Codul Muncii