Articole
1. Blog

1.6
Rosia Montana - cianura nu e dezvoltare durabila

Viorel Andrievici | 14 octombrie 2013

Cianura nu este dezvoltare durabila, agricultura montana, silvicultura si turismul DA.

Nu am protestat in legatura cu proiectul Rosia Montana. Am auzit o infinitate de argumente pro si contra procedurilor de exploatare care vor fi utilizate, pro si contra sumelor pe care statul roman ar trebui sa le incaseze, pro si contra argumentelor de mediu. Nu am fost convins de nicio parte. Ma faceau sa stau deoparte atat mesajele pancartelor protestatarilor, deseori fara nicio legatura reala cu subiectul, cat si aruncatul cu bani in stanga si in dreapta de catre RMGC pentru PR.

NU, nu aveam chef sa strig in strada un simplu NU. Mi-as fi dorit sa ma alatur unui proiect alternativ pentru o dezvoltare durabila, nu doar unui protest in sine.

Si totusi ceva m-a pornit si pe mine, incep sa imi doresc sa ma alatur si eu protestului. Profesorul Radu Prey m-a convins ca merita sa fiu impotriva acestui proiect, de dragul unui alt posibil proiect ce sprijina dezvoltarea unei civilizatiei montane (argumentele sale pot fi gasite pe net aici).

Vreau autoritati, organizatii, firme si oameni care sa se preocupe de o dezvoltare durabila a regiunii; distrugerea a patru munti nu este absolut deloc o solutie de dezvoltare, indiferent despre ce proiect e vorba, cati bani castiga statul pe moment, cate avize de mediu favorabile a primit si cate garantii de mediu ofera investitorii respectivi.

Iubesc foarte mult muntii, cand am ocazia sa ies din oras, muntele ma atrage ca un magnet. Carpatii sunt minunati, insa Alpii te lasa pur si simplu cu gura cascata. Nu doar prin frumusetea lor, ci si prin civilizatia montana, dragostea si respectul fata de munte al celor care locuiesc acolo sau ii viziteaza. DA, asta este ce imi doresc de la muntii mei, branza si lapte si fructe si miere, aer curat, trasee montane, izvoare, turism de sanatate, nu lacuri cu cianura si platouri golase in urma unor exploatatii super-agresive care vor arata pe vesnicie ca o cicatrice pe fata noastra.

Orice calcule s-ar face, se poate demonstra foarte usor ca, pastrand muntii si dezvoltand o civilizatie montana, avem muuuult mai mult de castigat decat daca ii radem complet. Aici se poate vedea patriotismul, responsabilitatea si viziunea noastra, a tuturor. Doar astfel putem arata ca ne pasa de o dezvoltare durabila a Romaniei.

281 Documente Anexe la Codul Muncii