Articole
3. Resurse umane
3.1. Plan de resurse umane

3.1.11
Managementul conflictelor

Viorel Andrievici

Conflictele

Definire - termenul de conflict este utilizat pentru a descrie o serie de stari afective ale indivizilor, cum ar fi nelinistea, ostilitatea, rezistenta, agresiunea deschisa, precum si toate tipurile de opozitie si interactiune antagonista, inclusiv competitia.

Clasificari:

In functie de efectele lor, conflictele pot fi benefice sau distructive.

Din punctul de vedere al esentei lor, conflictele pot fi esentiale (de substanta), afective (generate de stari emotionale care vizeaza relatiile interpersonale), sau pseudo-conflicte (conflicte de manipulare).

Din punctul de vedere al subiectilor aflati in conflict, pot exista:

  1. conflictul individual interior;
  2. conflictul dintre indivizii din acelasi grup;
  3. conflictul dintre indivizi si grupuri;
  4. conflictul inter-grupuri;
  5. conflictul dintre organizatii.

Cauze - In cele de fata importante sunt conflictele inter-grupuri. Cele mai importante cauze care genereaza conflictele inter-grupuri sunt:

  1. comunicarea defectuoasa;
  2. sistemul de valori;
  3. existenta unor scopuri diferite;
  4. stilurile manageriale si ambiguitatile organizationale;
  5. dependenta de resurse cu volum limitat;
  6. dependenta departamentala reciproca;
  7. nemultumirea fata de statutul profesional.

Solutionarea conflictelor - indiferent de metoda concreta de solutionare a conflictelor, trei actiuni preliminare ar putea sa duca la cresterea sanselor de reusita:

  1. definirea precisa a subiectului disputei;
  2. ingustarea terenului de disputa;
  3. largirea spectrului posibilitatilor de rezolvare.

Conflictele de munca

Definire - subordonandu-se notiunii de conflict, conflictele de munca sunt generate de nesatisfacerea intereselor profesionale cu caracter economic si social ale angajatilor

Participanti - conflictele de munca rezulta din desfasurarea raporturilor de munca dintre unitate, pe de o parte, si angajatii acesteia ori majoritatea angajatilor ei, pe de alta parte. Conflictele colective de munca pot avea loc intre conducerea organizatiei si angajatii unei subunitati sau a unui compartiment al acesteia.

Reprezentanti - in conflictele colective de munca, angajatii sunt reprezentati de sindicate. In cazul in care in unitate nu este constituit un sindicat sau daca nu toti angajatii sunt membri de sindicat, in vederea solutionarii conflictului colectiv de munca, angajatii isi pot alege un grup care sa-i reprezinte.

Solutionarea - solutionarea conflictelor colective de munca se realizeaza prin negociere, conciliere si mediere.

Negocierea reprezinta procesul de incheiere a unor conventii, contracte sau acorduri intre o unitate si un grup sau grupuri de angajati, cu privire la ansamblul conditiilor de munca si salarizare sau la o serie de garantii sociale.

Concilierea si medierea consta in interventia unei terte persoane care acorda asistenta atunci cand negocierile directe intra in impas. Concilierea poate fi considerata ca o prelungire a negocierii, in prezenta si cu sprijinul unei terte persoane (care in unele tari - cum ar fi Franta - nu are un rol activ). In cazul medierii, terta persoana isi asuma un rol activ, putand propune solutii proprii in vederea stingerii conflictului.

Greva constituie o incetare colectiva si voluntara a muncii de catre personalul salariat, in scopul realizarii unor revendicari profesionale, determinate in mod concret si carora intreprinderea refuza sa le dea curs. Conform legislatiei din Romania, grevele pot fi:

  1. de avertisment (maxim 2 ore, daca se face cu incetarea lucrului, si trebuie, in toate cazurile, sa preceada cu cel putin 48 de ore greva propriu-zisa),
  2. greva propriu-zisa (declarata numai daca, in prealabil, au fost epuizate toate posibilitatile de solutionare a conflictului colectiv de munca, prin procedurile de conciliere si daca momentul declansarii a fost adus la cunostinta conducerii unitatii de catre organizatori, cu 48 de ore inainte).

Arbitrajul - in cazul in care greva s-a derulat pe o durata de 20 de zile fara ca partile implicate sa fi ajuns la o intelegere si daca continuarea grevei ar fi de natura sa afecteze interesele economiei nationale sau interese de ordin umanitar, Ministerul Muncii si Securitatii Sociale poate solicita solutionarea conflictului colectiv de munca de catre o comisie de arbitraj.

Comisia de arbitraj se compune din trei arbitri. In raport de obiectul conflictului colectiv de munca, se desemneaza cate un arbitru din partea conducerii unitatii, a sindicatului sau, dupa caz, a salariatilor, si a Ministerului Muncii si Securitatii Sociale.

Hotararea comisiei este definitiva, si se comunica in termen de 24 de ore de la incheierea dezbaterilor.

281 Documente Anexe la Codul Muncii