Articole
1. Blog

1.5
Forfetarul se intoarce. Ep.2 - Sa radem cu Stan si Bran

Viorel Andrievici | 16 ianuarie 2013

Sa ne delectam din nou cu Cascadorii Rasului... Acum se pare ca ne uitam la episodul in care reprezentantii IMM-urilor ne toarna ciorba in cap... "Amplasarea afacerii, vadul comercial si in­di­cele de sezonalitate vor fi cateva dintre cri­te­riile analizate pentru stabilirea impozitului for­fe­tar, care se va aplica ca procent dintr-un ve­nit standard pentru fiecare domeniu, potrivit re­pre­zentantilor intreprinzatorilor mici si mijlocii."

Aici e articolul din care am citat, daca va interseaza discutiile de dinaintea varsarii ciorbei in poala noastra.

Gata, nu ma radem, suntem unpic atenti. Ati auzit de Albota? Este o pastravarie care s-a dezvoltat fantastic datorita unui foarte bun antreprenor german, avand acum hotel, restaurant, sauna, piscina, loc de joaca pentru copii, produce propriul curent electric, vanzand excedentul. Amplasarea afacerii este in mijlocul lui nicaieri, vadul comercial este... zero. Indicele de sezonalitate? Dupa criterii oficiale, fix pix. Impozitul forfetar ar trebui sa fie nimic. Cu toate acestea mergem in coloana la Albota pentru peisaj, pentru meniul fabulos, pentru deserturile innebunitoare, pentru o atmosfera extrem de placuta si relaxanta. Personal, i-as scadea procentual impozitul ori de cate ori isi creste cifra de afaceri cu 10% / an.

Pe de alta parte, avem pensiunile din marile orase. Desi amplasarea ar trebui sa fie buna, vadul comercial excelent si indicele de sezonalitate sa fie relaxant pentru proprietari, majoritatea se zbat la limita supravietuirii, reusind sa traiasca din faptul ca nu declara sumele primite din partea turistilor. Un impozit forfetar dupa aceste criterii le-ar pune la pamant in doi timpi si trei miscari. Si acestora le-as reduce cota de impozit pe profit sau pe venit, daca s-ar stradui sa dovedeasca in acte ca au crestere a cifrei de afaceri sau a profitabilitatii. 

Imi pare rau, trag o concluzie. Stan (in opozitie) si Bran (la putere) au venit cu noi episoade si au inventat un nou joc interactiv: "ciorba in capul vostru" . Amandoi joaca rolul chelnerului incompetent ales de catre spectatori, ce isi pune ciorba pe cap si se impiedica la fiecare pas, rasturnand fiertura peste cei din sala. Cel care ii opareste pe cei mai multi, trece in opozitie cu strigate si fluieraturi, si urmeaza celalalt sa inventeze noi modalitati de a arunca plin de incompetenta zeama incinsa in capul nostru...

281 Documente Anexe la Codul Muncii