Articole
1. Blog

1.2
Economia romaneasca in 2013, acceleratie si frana simultan

Viorel Andrievici | 31 decembrie 2012

Nu stim clar ce doresc noii guvernanti de la economia romaneasca pentru 2013, insa un lucru ar trebui sa inteleaga toti politicienii: nu ai cum sa culegi recolte daca nu pui semintele intr-un teren fertil (sau fertilizat) in prealabil.

Mariri de taxe si impozite, accize, amenzi, precum si unele reduceri ale contributiilor sociale sau ale impozitului pe venit. Si multe multe reorganizari. Cam asta se intelege pana acum. Nu este clar cum vor stimula productivitatea, competitivitatea si exporturile, singurele capabile sa aduca mai multi bani la bugetul de stat. Poate se va gasi vreun specialist sa le explice ca daca am 100 de lei in buzunar, oricat mi-ar mari taxele si impozitele, nu vor face decat sa ia din banii pe care altfel i-as cheltui achizitionand bunuri si servicii (care ar fi generat astfel cresteri de venituri la bugetul de stat).

Degeaba se vor raporta cresteri ale salariului mediu pe economie sau a produsului intern brut. Inflatia nu va face decat sa ascunda din nou sub covor saracia, iar stimularea creditarii este un paliativ (nu voi reusi decat sa cheltuiesc acum 135 lei, desi am in buzunar 100 lei, urmand ca peste o vreme sa returnez bancii 35 lei + dobanda + comisioane, iar fara o mai buna productivitate si competitivitate este sinucidere curata).

Hai sa o luam babeste. Singurul mod prin care o economie se poate dezvolta este prin exporturi. Punct. Pentru mine, masa monetara care navigheaza in interiorul granitelor este masa moarta (ca banii care circula in interiorul unei familii ce nu este capabila sa aduca noi resurse din afara ei). Vrei crestere economica? Stimulezi exporturile. Creditarea, proiectele din bani publici, sunt apa de ploaie sau perdele de fum in spatele carora se ascunde adevarata situatie (vezi cazul Spaniei). Nici consumul resurselor pentru nevoi interne. Foarte putine resurse sunt regenerabile, astfel incat asta se numeste autofagie - consumarea propriilor tesuturi de catre un organism supus inanitiei.

Dar cum sa stimulezi exporturile? Prin cresterea competitivitatii generale si sprijinul pentru sustinerea exportabilitatii produselor si serviciilor romanesti. Insa acum vine distractia: sa ne explice specialistii lui peste, angajati pe banii publici (deci ai nostri), cum fac ei acest lucru prin cresterea taxelor, impozitelor si accizelor. Ok, vreti sa micsorati contributiile sociale, precum si niste impozite pe venit, dar... ce ai luat cu o mana dai cu alta, intr-un soi de leapsa foarte costisitoare deoarece implica resurse de stat imense pentru a opera acest joc.

Cresterea competitivitatii generale a unitatilor economice este realizata printr-o taxare moderata, o recompensare a corectitudinii, o penalizare severa a incalcarii legii, prin transparenta, acces la informatii, precum si o simplificare continua a interactiunii cu autoritatile.

S-a gandit cineva sa premieze prin reduceri de taxe pe cei care intr-un an fiscal angajeaza personal peste un anumit procent din numarul anului fiscal anterior? Sau pentru cresterea cifrei de afaceri in aceleasi conditii? Sau pentru cresterea exporturilor? S-a gandit cineva sa ofere gratuit un serviciu de informare publica integrat si cat mai usor de utilizat, inclusiv de proprietarul unui PFA din Cucuietii din Deal? Nu. Gandirea simplista si stupida a multor guvernanti ii face sa ii penalizeze pe cei corecti si pe cei care indraznesc sa arate in acte ca au succes.

Cum poti face o masina sa accelereze, apasand in acelasi timp frana? Sunt sigur ca nimeni nu poate justifica bazat pe argumente si exemple relevante aceste politici, singura justificare fiind politicianismul si incompetenta specialistilor guvernamentali. Insa am fi cu totii castigatori daca singura preocupare a guvernantilor ar fi sa aiba grija de cei care ajuta la cresterea consumului privat dar mai ales a exporturilor. Restul componentelor produsului intern brut sunt nerelevante din punctul meu de vedere *).

Exista solutii clare si simple pentru accelerarea exporturilor si le voi prezenta aici, pe blogul Rubinian precum si in articole mai specializate. Insa daca politicianismul insotit de incompetenta va fi in continuare la putere, Romania va avea parte de o stagnare paguboasa pentru toti, indiferent de patura sociala in care se invelesc.

____________________

Produsul intern brut = Consum privat + Consumul statului + Investitii + Export – Import.

281 Documente Anexe la Codul Muncii