Dictionar juridic

Jurnal-situatie privind operatiile contabileFormular tipizat fara regim special.

(Cod 14-6-4)

Format A3, tiparit pe ambele fete, in foi volante.

Serveste:

- ca jurnal auxiliar pentru inregistrarea operatiilor in creditul conturilor a caror dezvoltare analitica se poate asigura direct pe formular (de exemplu, conturile: 212, 451, 519 etc.), la unitatile care aplica formula de inregistrare "pe jurnale";

- la completarea formularului Cartea mare.

Se intocmeste zilnic sau pe masura efectuarii operatiilor, in cadrul compartimentului financiar-contabil. Se completeaza document cu document sau pe baza de centralizatoare.

La sfarsitul lunii, se determina rulajele creditoare si debitoare totale si totalurile fiecaruia dintre conturile corespondente, precum si rulajele totale cumulate de la inceputul anului, stabilindu-se soldurile. De asemenea, se face gruparea sumelor pe conturi corespondente debitoare.

Rulajul creditor al contului pentru care este deschis jurnalul, precum si sumele totale ale conturilor corespondente debitoare din grupare se trec in Cartea mare.

Nu circula, fiind document de inregistrare contabila.

Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

Vezi si Normele Metodologice 0/12 din 3 martie 1998 la Ordinul nr. 425 din 3 martie 1998 pentru aprobarea Normelor metodologice de intocmire si utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiara si contabila, precum si a modelelor acestora.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii