Dictionar juridic

Raportul donatiilorOperatie juridica prin care descendentii defunctului, precum si sotul supravietuitor - in conditiile in care vine in concurs cu descendentii - sunt obligati a readuce la masa succesorala tot ceea ce au primit de la defunct cu titlu de donatie, afara de cazul cand donatorul ar fi dispus altfel.

Aceasta obligatie a mostenitorilor mentionati, constituie obligatia de raport, iar actul de executare a obligatiei de raport, prin care se readuc la masa succesorala bunurile donate, poarta denumirea de raport al donatiilor.

Exista doua moduri de efectuare a raportului donatiilor: in natura si prin luare mai putin (sau prin echivalent).

A. Raportul in natura consta in readucerea efectiva la masa succesorala a bunului primit cu titlu de donatie de la defunct.

B. Raportul prin luarea mai putin (sau prin echivalent) consta in readucerea la masa succesorala a valorii bunului donat, donatarul pastrand, in natura lui, bunul primit cu acest titlu de la defunct. Acest mod de raport se poate realiza prin urmatoarele procedee:
- prin preluare, situatie in care comostenitorii indreptatiti la raport preiau, mai intai, din masa succesorala o parte egala cu valoarea donatiilor facute de catre defunct comostenitorilor obligati la raport, dupa care bunurile ramase se impart intre toti comostenitorii;
- prin imputatie, situatie in care valoarea donatiei facute se reuneste fictiv la masa partajabila, se calculeaza valoarea cotei din mostenire cuvenita donatarului obligat la raport si, din aceasta parte se scade valoarea donatiei primite (art.764 Cod Civil)

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii