Dictionar juridic

Amortizare1. Din punct de vedere contabil, expresie valorica a uzurii mijloacelor fixe incluse in costul produselor la fabricarea carora ele au participat in vederea creaarii conditiilor necesare inlocuirii acestora. Este echivalentul valoric al deprecierii ireversibile a unei imobilizari, ca urmare a utilizarii, a actiunii factorilor naturali, a progresului tehnic sau a altor cauze.

Pentru un expert contabil, amortizarea nu este un instrument de evaluare, ci, mai degraba, o metoda de repartizare a costului. Imobilizarile nu sunt amortizate pe baza pierderii de valoare, ci pe baza imputarii sistematice a costului lor de intrare asupra unui numar de exercitii.

In tara noastra, unitatile patrimoniale care desfasoara activitati cu caracter economic amortizeaza mijloacele fixe utilizand unul dintre urmatoarele regimuri de amortizare:
- amortizarea liniara;
- amortizarea degresiva;
- amortizarea accelerata.

2. Din punct de vedere financiar, rambursarea unei datorii la scadenta sau anticipat sau a unui imprumut prin tragere la sorti de obligatiuni de piata.

Amortizare financiara - modalitate de recuperare a unui imprumut acordat pe termen lung prin rambursari periodice.

Amortizare fiscala - amortizare care corespunde gradului de utilizare a mijloacelor fixe si a ratei de actualizare la inflatie.

Amortizarea imprumutului prin anuitati - achitare de catre stat a dobanzii, precum si a unei parti din capitalul imprumutat (amortismentul).

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii