Dictionar juridic

Studiu de fezabilitate



Pe acest studiu fundamental se sprijina proiectarea si contractul international de cooperare la construirea unei instalatii.

Este necesar sa fie facut de organizatii de specialitate neutre. Se evita a se incredinta antreprenorului efectuarea acestui studiu. Se recomanda o organizatie neutra ce ar putea sa fi eangajata de beneficiar, urmand ca aceasta sa preia si sarcina de supervizor in perioada de desfasurare a lucrarilor. Sunt insa si situatii in care beneficiarul poate sa efectueze atat studiul de prefezabilitate cat si pe cel de fezabilitate.

In general, studiul de fezabilitate trebuie sa defineasca si sa cuprinda:
- piata si preturile posibile ale produselor rezultate din instalatie;
- capacitatea instalatiei;
- materiile prime, energia si alti factori de productie; amplasamentul si santierul; transportul si alte elemente de infrastructura; constructia civila, mecanica si electrica.
- tehnologia;
- organizarea lucrarilor si a cheltuielilor generale;
- personalul necesar pentru construirea instalatiei;
- reglementarile din legislatia nationala (spre exemplu, planul de ocupare a solurilor si protectia mediului inconjurator);
- analiza viabilitatii financiare a instalatiei (precizandu-se suma totala a investitiilor);
- posibilitatea de finantare a constructiei; rentabilitatea comerciala a instalatiei; determinarea caracteristicilor topografice si geologice si a conditiilor climaterice.

Elementele studiului de fezabilitate vor trebui, pe cat posibil, sa fie redate in variante comparative si in mod absolut necesar sa scoata in evidenta avantajele si dezavantajele, pentru a se putea decide asupra solutiilor optime.

La analiza rentabilitatii comerciale, o atentie deosebita se va acorda potentialului concurentei, cailor de intampinare sau de conlucrare cu aceasta.

Data fiind diversitatea elementelor tehnice si economice ale oricarui studiu de fezabilitate, la elaborarea lui este util sa participe, de regula, diferite grupuri de specialisti de profil, cum ar fi:
- ingineri proiectanti;
- constructori;
- tehnologi;
- economisti;
- contabili;
- juristi;
- gestionari etc.

Vezi si Fezabilitate.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii