Publicitate imobiliara
In dreptul civil, totalitatea mijloacelor juridice prevazute de lege prin care se evidentiaza situatia materiala si juridica a imobilelor, in mod public, pentru a ocroti securitatea statica si securitatea dinamica a circuitului civil referitor la asemenea bunuri.
Pe teritoriul tarii noastre exista urmatoarele sisteme de publicitate imobiliara:
a) sistemul registrelor de transcriptiuni si inscriptiuni, reglementat de Codul Civil si Codul de Procedura Civila, aplicabil in marea majoritate a localitatilor din vechea tara (Romania inainte de 1918;
b) sistemul cartilor funciare, reglementat de Legea nr.115/1938 pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare si Decretul nr.241/1947, care se aplica in Transilvania, Banat si Bucovina;
c) sistemul intermediar al cartilor de publicitate funciara, reglementat de Decretul nr.242/1947 si de unele dispozitii ale Legii nr.115/1938. El se aplica intr-un numar redus de localitati din fostul judet Ilfov si in Bucuresti.
Mai este de adaugat ca prin Decretul nr.163/1946 s-au reglementat asa-numitele carti de evidenta funciara. Ele au fost infiintate cu scopul de a inlocui cartile funciare distruse, sustrase sau pierdute, pentru unele localitati din Transilvania, in timpul si din cauza razboiului. Cartile de evidenta funciara se inchid pe masura ce se intocmesc noi carti funciare sau se gasesc cartile funciare originare. Mentionam ca ele reprezinta tot un sistem de publicitate intermediara, asemanator cartilor de evidenta funciara.