Masuri, metode si mijloace de protectie colectiva
Conform art. 7 (3.h) din Legea Securitatii si Sanatatii in Munca, angajatorul trebuie sa se ocupe de adoptarea, in mod prioritar, a masurilor de protectie colectiva fata de masurile de protectie individuala.
Aceasta inseamna ca angajatorul trebuie sa adopte mai intai masuri de protectie colective si numai atunci cand acestea se dovedesc insuficiente sau greu de aplicat, sa adopte masuri de protectie individuala, cum sunt de exemplu cele care implica acordarea de echipamente individuale de protectie.
Exista patru metode de protectie colectiva impotriva riscurilor mecanice:
I. Metoda izolarii permanente a zonei de risc mecanic
Aceasta metoda consta in interpunerea de obstacole imobile, care nu permit patrunderea omului in zona de risc. Obstacolele imobile (carcase de protectie, apa ra tori, ecrane, ingradiri etc.) sunt numite protectori ficsi si au rolul de a face imposibil contactul om-element periculos.
II. Metoda izolarii temporare zonei de risc mecanic
Metoda izolarii temporare consta in interpunerea de protectori mobile numai pe durata existentei elementului periculos. Mijloacele tehnice de protectie care se utilizeaza in acest caz sunt sistemele tehnice de protectie cu blocare, dispozitivele de protectie care indeparteaza omul din zona de pericol mecanic si dispozitivele de protectie care retin elementul periculos.
III. Metoda eliminarii temporare a riscului mecanic
Eliminarea riscului mecanic se realizeaza numai in perioadele de timp in care patrunderea omului in zona de pericol este posibila sau este detectata. Mijloacele tehnice de protectie care se utilizeaza in acest caz sunt, dupa caz: aparatele de protectie cu senzor de detectie sau sistemele tehnice de protectie cu interblocare.
IV. Metoda conditionarii existentei riscului mecanic
Aceasta metoda se bazeaza pe conditionarea operatiei si existentei miscarii periculoase de situarea operatorului la o distanta de se curitate fata de zona de risc mecanic. Mijlocul tehnic de protectie folosit este dispozitivul de comanda bimanuala.
Dintre toate metodele mentionate mai sus, cea a izolarii permanente a zonei de risc mecanic conduce la un nivel maxim de securitate, protectorii ficsi fiind cele mai simple mijloace de acest tip, fara a constitui ei insisi o sursa de risc.
Alte mijloace de protectie colectiva
Mijloace de protectie colectiva sunt considerate si toate tipurile de adaposturi:
- adaposturi de protectie civila special construite
- adaposturi simple de protectie civila
- spatii naturale de adapostire