Productivitate
Cantitatea de munca si de timp necesara pentru a realiza produsul sau serviciul; poate avea o importanta influenta asupra marjei de profit a firmei.
In procesul combinarii factorilor de productie are loc consumarea acestora, obtinandu-se bunurile economice. Managerul va compara permanent rezultate obtinute cu factorii de productie utilizati. Acest lucru se realizeaza mai ales prin intermediul productivitatii, calculat ca raport intre bunurile economice obtinute si factorii de productie implicati in realizarea lor, si se determina cu ajutorul urmatoarei formule:
P = B / F(i)
unde:
P = productivitatea;
B = bunurile economice obtinute
F(i) = factorii de productie. Nivelul si evolutia productivitatii depind de mai multe imprejurari economice si extraeconomice: calitatea factorilor de productie utilizati, calitatea organizarii si conducerii activitatii economice, motivatia economica a posesorilor factorilor de productie si masura in care aceasta este realizata, conditiile naturale (frigul), climatul social si psihologic.
In teoria si practica economica sunt consacrate doua forme ale productivitatii:
Productivitatea partiala – exprima eficienta unui singur factor de productie; dupa caz poate fi productivitate a muncii, productivitate a capitalului si productivitate a pamantului.
Productivitatea globala – exprima eficienta tuturor factorilor de productie implicati in obtinerea unui rezultat.
De asemenea, mai exista productivitatea marginala, care exprima eficienta obtinuta prin modificarea cu o unitate a unuia sau a tuturor factorilor de productie. Cunoasterea productivitatii marginale este foarte importanta pentru fundamentarea deciziei intreprinzatorului privind viabilitatea modificarii (crestere sau scadere) cantitatii factorilor de productie utilizati.
Productivitatea marginala sau randamentul factorului este descrescator de la inceput si, cand productia totala incepe sa scada, ajunge sa fie negativa. Sa presupunem ca intr-o organizatie se mentin constante instalatiile, masinile, cantitatea de materii prime aplicate si cantitatea de energie contractata, dar incepem sa crestem numarul de muncitori. La inceput productia va creste, dar va veni un moment in care la cati muncitori noi intra, nu se va reusi sa se creasca productia nici macar cu o unitate; inclusiv este posibil ca un mare numar de muncitori sa serveasca doar pentru a-i deranja pe ceilalti, impiedicandu-i sa munceasca eficient si astfel se va reduce productia totala. Adica, conform legii randamentelor descrescatoare, productivitatea marginala a muncii, la fel ca oricare alt factor de productie, descreste pana cand devine nula si inclusiv negativa.