Sucursala
Intreprindere fara personalitate juridica proprie, cu grad redus de libertate de actiune din partea unitatii centrale. Intreprindere comerciala, bancara etc. subordonata unei alte intreprinderi similare.
Din punct de vedere fiscal sucursala este are un numar de inregistrare fiscala proprie, insa efectele existentei unei sucursale sunt importante doar in domeniul stabilirii sediului fiscal, in principal pentru organizatii economice internationale care deschid sucursale in Romania. Sucursala poate participa ca parte in contracte, deoarece, desi nu are personalitate juridica proprie, are o personalitate juridica si anume aceea a societatii fondatoare. Un act juridic incheiat de catre sucursala este un act juridic al societatii fondatoare.
Formalitatile de inregistrare a sucursalei servesc pentru a incunostiinta pe fiecare tert interesat in a contracta prin intermediul sucursalei, ca aceasta exista, functioneaza si incheie acte juridice in numele si in seama societatii fondatoare. Pe de alta parte indeplinind formalitatile de inregistrare a sucursalei, societatea fondatoare isi asuma public si obligatia de a onora toate angajamentele pe care le subscrie prin intermediul sucursalei.
Sucursala nu are un patrimoniu propriu, toate angajamentele fiind garantate de patrimoniul general al societatii fondatoare, altfel nu ar exista nici o justificare practica pentru infiintarea unei sucursale. Sucursala este fondata tocmai pentru a degreva administratia centrala a unei societati de activitatile pe care le presupune afacerile acelei societati comerciale intr-o zona aflata la distanta de sediul principal. In conditiile in care nu i-am recunoaste sucursalei capacitatea de a incheia acte ar insemna ca pentru orice act juridic tot administratia centrala sa fie implicata in incheierea actului juridic.
Mecanismele raporturilor dintre sucursala si societatea fondatoare si efectele fata de terti sunt subsumate notiunii de reprezentare.
Sucursala nu poate sa stea in proces in locul societatii fondatoare, dar poate susbscrie actele procedurale facute in numele societatii fondatoare, evident in limitele mandatului care i-a fost acordat si in legatura cu activitatea afaceri caracteristica sucursalei asa cum a fost delimitata prin actele constitutive. Societatea fondatoare poate fi citata si la sediul sucursalei, sucursala fiind o asezare comerciala a persoanei citate.
A se vedea art. 43-45 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale.