Dictionar juridic

Functie

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.

Functiile se divid, tinand seama de natura si amploarea obiectivelor, sarcinilor, autoritatii si responsabilitatilor incorporate, in doua tipuri principale:
1) functii de conducere;
2) functii de executie.

In structurile organizatorice moderne exista tendinta de atenuare a diferentelor dintre functiile de conducere si cele de executie, ca urmare a promovarii crescande a stilurilor de conducere participativa, a delegarii, intr-o masura crescanda, a realizarii sarcinilor, ceea ce face ca asigurarea unei conduceri eficiente sa impuna folosirea intr-o proportie tot mai mare a numeroase categorii de specialisti (economisti, informaticieni etc.).

Din punctul de vedere al Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR), functia este o forma de ocupatie, fiind activitatea desfasurata de o persoana intr-o ierarhie functionala de conducere sau executie. In COR, functiile sunt cuprinse in grupele majore de la 1 la 5.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii