Dictionar juridic

Norma de timpTimp stabilit unui executant care are calificarea corespunzatoare si lucreaza cu intesitate normala pentru efectuarea unei unitati de lucrare, unui produs, in conditii tehnice si organizatorice precizate.

Norma de timp se exprima in unitati de timp-om (zi-om, ore-om, min.-om, s.-om) pe unitati naturale (buc., kg., m. etc.).

Pentru ca unitatea de masura a normei de timp sa poata fi deosebita de timpul consumat efectiv pentru realizarea sarcinii respective, pe langa unitatea de timp se adauga si notiunea de norma (de exemplu, ore-om-norma).

In cadrul lucrului in echipa, pentru a se cunoaste precis unitatea de masura la care se refera norma de timp se precizeaza daca aceasta se refera la durata executarii lucrarii (produsului) de intregul colectiv (ore-echipa) sau la timpul de munca necesar tuturor executantilor individuali din echipa respectiva (spre exemplu, ore-om-norma).

Normele de timp pot fi folosite fie ca atare, fie pentru stabilirea altor feluri de norme si in primul rand a normelor de productie.

Norma de timp se poate stabili prin urmatoarele procedee:
- cercetarea analitica a consumurilor de timp de munca (cand nu exista normative de munca);
- calcului analitic al necesarului de timp de munca (pe baza de normative de munca);
- comparatie cu norme tip de timp de munca.

Elementele componente ale normei de timp se determina si se calculeaza pentru fiecare unitate de produs (lucrare), cu exceptia timpului de pregatire si incheiere care se determina pe un lot de produse (lucrari) similare, a caror executare are loc intr-o perioada continua.

Elementele normei de timp se pot exprima fie in unitati de timp, fie in procente din timpul de functionare utila a utilajului; in anumite cazuri unele dintre aceste elemente (cele de adaos) se pot exprima in procente din timpul de baza, din timpul operativ sau din intregul timp productiv, dupa caz.

Componentele normei de timp sunt:
a) timpul de pregatire si incheiere;
b) timpul operativ, format din:
- timp de baza;
- timp ajutator;
c) timp de servire a locului de munca, frmat din:
- timp de servire organizatorica;
- timp de servire tehnica;
d) timp de intreruperi reglementate, format din:
- timp de odihna si necesitati fiziologice;
- timp de intreruperi conditionate de tehnologie si de organizarea muncii.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii