Dictionar juridic

Acceptare tardiva

Acceptarea expresa care ajunge la ofertant dupa expirarea termenului prestabilit de el, sau in lipsa unui asemenea termen, intr-o perioada de timp rezonabila ca durata considerata de la data expedierii ofertei.

Este considerata tardiva si acceptarea care a fost expediata de destinatarul ofertei inauntrul termenului de acceptare (fie el prestabilit sau rezonabil) daca aceasta ajunge la cunostinta ofertantului ulterior expirarii acelui termen, indiferent de circumstanta care a ocazionat intarzierea sosirii comunicarii.

Acceptarea tardiva nu produce efecte juridice, ea nefiind apta sa conduca la perfectarea contractului. Ofertantul nu are obligatia sa-l instiinteze pe acceptant despre primirea cu intarziere a acceptarii daca el (adica ofertantul) nu intelege sa considere valabila totusi acceptarea tardiva. Este ceea ce rezulta din interpretarea per a contrario a art.35 alin.2 Cod Comercial. Ofertantul care, prin vointa proprie, a stabilit termenul de acceptare este liber ca tot astfel sa prelungeasca tacit acel termen si sa considere ca valabila chiar o acceptare tardiva.

Sub aspect probator, dovada tardivitatii acceptarii cade in sarcina ofertantului.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii