Dictionar juridic

Filiala

O societate aflata sub controlul altei societati (cunoscuta ca societate-mama).



Este o societate comerciala de sine statatoare, care functioneaza independent, autonom si pe timp nelimitat, intr-un sediu propriu, dotata cu personalitate juridica si constituita de societatea primara (societatea mama) care detine majoritatea capitalului.



Trasaturile sale specifice sunt:

- este o structura institutionalizata, supusa obligatie inmatricularii in registrul comertului in locul unde isi are sediul;

- are un scop si un obiect de activitate bine determinat;

- este dependenta economic de societatea care a constituit-o;

- infiintarea, modificarea si incetarea activitatii sale sunt stabilite de societatea primara (societatea mama);

- are gestiune proprie, distincta de societatea mama care insa o poate controla oricand.



Filiala este infiintata exclusiv de catre o anumita societate comerciala, denumita firma mama si/sau impreuna cu alta persoana juridica si/sau cu alte persoane fizice, societate la capitalul careia societatea mama are o participare majoritara. Deci, caracteristic filialei unei societati comerciale este raportul de independenta financiara si decizionala fata de firma - mama.



Referitor la filiala unei societati comerciale, in conformitate cu prevederile art 41 alin 2 din Legea nr 105 / 1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat, statutul organic al filialei este supus legii statului pe al carui teritoriu si-a stabilit propriul sediu, independent de legea aplicabila persoanei juridice care a infiintat-o.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii