Dictionar juridic

CambieSinonim - Trata.

Un efect comercial, un inscris prin care creditorul, numit tragator, da ordin unei alte persoane, numita tras, sa plateasca o suma determinata la vedere sau la o anumita data, unei terte persoane, numite beneficiar.

O instructiune scrisa adresata unui cumparator (importator), prin care acesta este solicitat sa plateasca unui vanzator (exportator) o suma de bani inainte de o data anterior stabilita.

Asadar, spre deosebire de biletul la ordin, care este creat la initiativa debitorului, cambia este creata la initiativa creditorului.

Cambia este un titlu la ordin transmisibil prin gir (andosare) sau prin cesiune de creanta ordinara (daca tragatorul a inscris in cambie mentiunea "nu la ordin". Este negociabila pe piata.

Cambia indeplineste, din punct de vedere contabil, trei functii:
- de instrument de incasare;
- de instrument de credit;
- de instrument de plata.

Cambia trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele elemente:

- denumirea de cambie;

- ordinul pur si simplu de a plati o suma bine determinata exprimata intr-o valuta si inscrisa in cifre si litere (daca suma in cifre nu este aceeasi cu suma in litere, ramane valabila aceasta din urma, iar in cazul cand in cambie suma in cifre si litere este trecuta de mai multe ori, ramane valabila cea mai mica);

- numele, prenumele si adresa trasului (persoanei care trebuie sa plateasca);

- scadenta care poate fi la o zi fixa calendaristica, la vedere, la un anumit termen de la vedere, adica la prezentare, la un anumit termen de la data emiterii, iar daca nu este indicata scadenta se considera ca se plateste la vedere;

- locul unde urmeaza sa se efectueze plata;

- numele, prenumele si adresa beneficiarului (o cambie nu poate fi emisa la purtator);

- data (anul, luna si ziua) si locul emiterii;

- semnatura tragatorului care in ultima instanta atesta valabilitatea cambiei.

Lipsa unuia dintre aceste elemente poate duce la pierderea valabilitatii cambiei.

O cambie poate cuprinde mai multe clauze ca de exemplu:

- clauza de protest,
- clauza excluderii duplicatelor de cambie,
- clauza interzicerii de a se trage contra cambiei.

O cambie emisa de tragator (furnizor) este trimisa spre acceptare trasului (clientului). Acceptarea este angajamentul luat de catre tras, fata de orice posesor legitim de a plati cambia la scadenta. Trasul nu este obligat prin lege sa accepte, dar, daca accepta, el devine debitorul (obligatul) cambiei. Acceptarea este inscrisa intr-o rubrica speciala pe cambie. ea se exprima prin cuvantul "acceptat" sau oricare alta expresie echivalenta si este semnata de tras. Simpla semnatura a trasului, pusa pe fata cambiei, este socotita acceptare. Trasul poate restrange acceptarea la o suma mai mica decat aceea prevazuta in cambie.

Cambia poate fi avalizata.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii