Dictionar juridic

Productia exercitiuluiSold intermediar de gestiune ce caracterizeaza activitatea globala desfasurata de intreprinderile de productie si/sau de prestari de servicii si se obtine prin insumarea unor elemente eterogene din punct de vedere al evaluarii:

a. productia vanduta (produse, servicii, lucrari, activitati anexe), evaluate la pretul de vanzare (exclusiv reducerile comerciale acordate ulterior facturarii);

b. productia stocata (stocaj sau destocaj, dupa caz), ca diferenta intre stocul final si stocul initial, evaluata la cost de productie;

c. productia imobilizata, respectiv productia de imobilizari destinate nevoilor proprii, evaluata la cost de productie.

Relatia de calcul este urmatoarea:

Productia vanduta (cont 70 - cont 707)
+/- Productia stocata (cont 711)
+ Venituri din productia de imobilizari (cont 72)
= Productia exercitiului.

Luarea in considerare a cifrei de afaceri ca indicator privind activitatea intreprinderii este limitata, deoarece aceasta poate furniza o imagine deformata asupra activitatii reale, in special atunci cand intervin:
- decalaje intre fabricatie si facturare, ceea ce antreneaza o variatie de stoc;
- o productie imobilizata de o marime importanta;
- o mare parte din operatii sunt de lunga durata (de exemplu, contractele a caror executie se intinde pe mai multe exercitii).

In toate aceste cazuri, productia exercitiului este indicatorul care exprima mai bine activitatea intreprinderii in cursul unui exercitiu, si nu cifra de afaceri.

Vezi Venituri din productia imobilizata, Venituri din productia stocata, Venituri din productia vanduta,

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii