Dictionar juridic

Reduceri de pret

Scadere de pret. In contabilitate si in practica afacerilor sunt intalnite doua categorii de reduceri:

a) Reduceri de natura comerciala (sau reduceri comerciale), care au o influenta directa asupra marimii nete a unei facturi:

- rabatul;

- remiza;

- risturnul.

b) Reduceri de natura financiara (sau reduceri financiare), care poarta denumirea de sconturi (numite si sconturi de decontare sau sconturi de casa).

Sub aspectul metodologiei de calcul si contabilizare trebuie retinute urmatoarele reguli:

- toate reducerile de pret sunt inscrise in factura;

- reducerile comerciale premerg reducerile financiare;

- reducerile sunt determinate in cascada, adica procentele sau sumele absolute ale fiecarei categorii de reducere se aplica asupra "netului" anterior;

- in cadrul reducerilor comerciale mai intai se calculeaza rabaturile si apoi remizele si risturnurile;

- scontul de decontare se aplica dupa ultima reducere de natura comerciala, adica la netul comercial;

- taxa pe valoarea adaugata se calculeaza la ultimul "net" determinat (fie la netul comercial, daca nu exista reduceri financiare, fie la netul financiar, in caz contrar) si se aduna cu acesta pentru a obtine "totalul facturii";

- reducerile comerciale, acordate initial, adica in momentul intocmirii facturii de vanzare-cumparare, desi inscrise in factura, nu se contabilizeaza nici la furnizor, nici la client;

- reducerile financiare, respectiv scontul de decontare, se contabilizeaza ca o cheltuiala financiara la cel care il acorda (furnizorul) si ca un venit financiar la cel care il primeste (clientul).

In practica comerciala se intalnesc situatii cand reducerile de pret sunt acordate ulterior facturarii, deci dupa derularea tranzactiei de vanzare-cumparare. Conform acestei uzante, reducerile comerciale si financiare fac obiectul unor facturi de reducere.

Uneori, in locul emiterii unei facturi de reducere, furnizorul prefera mentionarea reducerii intr-o factura ordinara ulterioara. In acest caz, reducerile sau returnarile mentionate in factura de vanzare ulterioara trebuie contabilizate ca si cand ar fi inscrise intr-o factura distincta de reducere.

Reducerea de pret este un corespondent al bonificatiei.

Cuvinte conexe
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii