Salarizare pe baza de acord direct
Salarizarea in acord direct presupune stabilirea salariului in functie de norma de timp sau norma de productie realizata.
Puteti realiza salarizarea in acord direct in doua variante :
- prin stabilirea unui salariu pe bucata/ unitate (produs, lucrare, operatie etc.) in conditiile in care exista stabilita o anumita durata de timp pentru executarea acesteia;
- prin stabilirea unui salariu pe norma de timp necesara pentru executarea unei bucati/unitate de produs, lucrare sau operatie. In cazul stabilirii salariului pe unitatea de timp, calculul salariului se realizeaza pe baza timpului normat. Terminarea lucrarii intr-un termen mai scurt ii da dreptul angajatului sa primeasca salariul stabilit pe norma. Angajatul va primi aceeasi suma convenita prin incadrare si va avea la dispozitie un timp liber mai mult sau mai putin, in functie de randamentul sau.
Cantitatea de produse sau volumul de lucrari realizate sunt stabilite pe baza de norme de timp sau norme de productie.
Exemplu pentru salariul pe bucata/ unitate:
Un angajat este incadrat cu un salariu de baza de 1000 lei / luna.
Intr-o luna exista, spre exemplu, 22 zile lucratoare, fiecare cu un program de lucru de 8 ore. Astfel, tariful orar este de 1.000 lei / 22 zile lucratoare/ 8 ore = 5,68 lei (programul complet de lucru cuprinde 176 ore).
Norma de timp pe bucata este de 15 minute. Rezulta ca, intr-o ora, angajatul trebuie sa realizeze 4 piese, iar salariul pe bucata este de 1,42 lei/piesa.
Daca muncitorul a realizat 800 de piese intr-o luna, el va incasa 800 piese X 1,42 lei/ piesa = 848 lei; 1.136 lei.
Daca a realizat 700 de piese, va incasa 994 lei.
Acordul direct este modul de determinare al salariului in functie de posibilitatea, abilitatea si efortul angajatului.
Sistemul este practicat mai ales in industria confectiilor, echipamentelor electronice, constructia de masini, utilaje si agregate.
Vezi si Salariu.