Dictionar juridic

Testament conjunctivTestamente in care acelasi bun este lasat mai multor legatari, fara ca testatorul sa arate partea fiecaruia, colegatarii avand, fiecare, vocatie eventuala la intregul bun.

Art 929 Cod Civil prevede ca obiectul legatului va reveni in intregime aceluia dintre colegatari care va veni efectiv la mostenire, ori se va imparti intre doi sau mai multi dintre colegatari, care ar veni impreuna la mostenire, fara a se scadea partea cuvenita colegatarului sau colegatarilor care n-ar voi sau n-ar putea sa vina la mostenire (predecedati, renuntatori, incapabili de a primi etc.), parte care va face sa creasca in mod corespunzator emolumentul legatarilor acceptanti.

Acest "drept de acrescamant" sau "de adaugire" opereaza de drept si obligatoriu.

Dreptul de acrescamant opereaza si asupra sarcinilor, in sensul ca sarcina care afecta legatul ineficace va trebui sa fie executata in intregime decei care iau efectiv bunul sau bunurile legate cu aceasta sarcina.

Dreptul de acrescamant opereaza identic si in cazul mostenirii legale, partea cuvenita mostenitorului nedemn sau renuntator sporind partea celorlalti comostenitori acceptanti.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii