Actiune estimatorie
Varietate, cu caracter special, a actiunii civile prin care cumparatorul poate reclama in justitie de la vanzator, in cazul constatarii unui viciu ascuns al lucrului cumparat, o reducere a pretului porportionala cu reducerea valorii acelui lucru datorata respectivului viciu.
Se numeste estimatorie deoarece deprecierea valorii lucrului se constata si se estimeaza printr-o expertiza.
Codul civil reglementeaza in favoarea cumparatorului un drept de optiune intre a promova actiunea estimatorie si a promova o actiune redhibitorie, lasandu-i acestuia libertatea sa aleaga intre cele doua mijloace juridice procedurale pe acela pe care il considera mai eficient si mai adecvat pentru protejarea intereselor sale.
Doctrina si jurisprudenta au evidentiat insa si o alta solutie, anume, remedierea defectiunilor (adica inlaturarea viciilor ascunse) de catre vanzator sau in contul acestuia de catre cumparator cand o atare reparare este posibila si cu conditia ca ea sa nu ocazioneze cheltuieli disproportionate cu remedierea defectiunii lucrului.
Exercitarea actiunii estimatorii poate fi facuta in termen de 6 luni de la data descoperirii viciului ascuns, dar nu mai tarziu de un an de la data predarii lucrului, indiferent de natura acestuia, cu exceptia constructiilor, in cazul carora termenul de prescriptie este de cel mult trei ani de la predarea lor.
In cazul in care viciile au fost ascunse cu viclenie de catre vanzator, dreptul cumparatorului de a promova actiunea estimatorie se prescrie in termenul general de prescriptie, adica in trei ani.