Dictionar juridic

UzufructDrept real principal derivat, esentialmente temporar.

Dreptul unei persoane (uzufructuar) de posesie si folosinta a unui bun care apartine altei persoane, cu obligatia de a conserva substanta bunului si de a le restitui proprietarului la incetarea uzufructului (vezi art.517-564 Cod Civil).

Pe timpul uzufructului, proprietatea este astfel golita de o buna parte a continutului sau juridic. De aceea se numeste nuda proprietate, iar proprietarul se spune ca este nud proprietar.

Uzufructul poate fi constituit asupra oricaror bunuri neconsumptibile, dar si asupra bunurilor consumptibile. Uzufructul este un drept temporar si se constituie prin vointa proprietarului. Abuzul de folosinta decade din drepturi pe beneficiarul uzufructului. Acesta poate renunta de buna vointa la dreptul sau.

In conformitate cu art.526 Cod Civil, uzufructul poate fi constituit si asupra unor bunuri consumptibile. In acest caz, uzufructuarul dobandeste nu numai posesia si folosinta bunului, si insusi dreptul de proprietate. De aceea, el are posibilitatea de a dispune de bunul respectiv, cu obligatia de a restitui, la stingerea uzufructului, bunuri de acelasi gen, in aceeasi cantitate, de calitate si valoare egala, sau pretul lui.

Un asemenea uzufruct poarta denumirea de cvasiuzufruct.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii