Dictionar juridic

Amortizare liniara



Sinonim - amortizare constanta

Metoda de amortizare cea mai simpla si cea mai frecventa, care consta in repartizarea egala a valorii actualizate, de-a lungul duratei sale de viata.

In tara noastra amortizarea liniara se determina prin includerea uniforma in cheltuielile de exploatare a unor sume fixe, stabilite proportional cu numarul de ani si cu duratele normale de utilizare a mijloacelor fixe.

Amortizarea liniara anuala se calculeaza prin aplicarea cotei medii anuale la valoarea de intrare a mijloacelor fixe.

Cota (norma) de amortizare se calculeaza astfel:

Ca = 100 / Durata normala de utilizare din catalog (exprimata in ani)

In cazul reevaluarii activelor corporale, in baza unor acte normative, cota de amortizare se determina dupa cum urmeaza:

Ca = 100 7 Durata normala de utilizare ramasa (exprimata in ani)

Cota astfel determinata se va aplica asupra valorii ramase, actualizata.

Cotele medii anuale de amortizare se regasesc in tabelul-anexa la normele metodologice de aplicare a Legii 15/1994

Pentru mijloacele fixe de natura constructiilor, amortizarea anuala se va calcula numai in regim liniar.

Utilizarea regimului de amortizare liniara se aproba de consiliul de administratie al agentului economic, respectiv de responsabilul cu gestiunea patrimoniului, la data punerii in functiune.

Metoda amortizarii liniare este usor de utilizat, dar este expusa criticilor. Diminuarea de valoare a unui bun nu este constanta pe tot parcursul vietii sale. Aceasta metoda nu tine cont de scaderea capacitatii de productie, nici de cresterea in timp a cheltuielilor de intretinere datorate uzurii.

Similar amortizarii degresive si celei accelarate, amortizarea liniara este reglementata prin HG 909/1997 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii Nr.15/1994, modificata si completata prin OG 54/1997.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii