Gir simulat
Gir in privinta caruia partile convin sa nu aiba ca efect transmiterea cambiei, girantul continuand sa ramana adevaratul posesor al acesteia, iar giratarul fiind numai un posesor aparent al ei.
In cazurile girului simulat, raporturile dintre girant si giratar pot sa fie de mandat sau gaj, sau, in fine, raporturi ce deriva dintr-un act juridic simulat; ele sunt supuse dupa caz, regulilor si principiilor specifice acestor institutii.
Girul simulat este utilizat atunci cand partile doresc sa evite ca debitorul sa se poata prevala de exceptiile pe care le are impotriva girantului sau pentru a sustrage valoarea cambiei de la urmarirea creditorilor acestuia din urma.
Indiferent de scopul urmarit, giratarul are obligatia sa exercite toate drepturile cambiale, fiind tinut responsabil fata de girant pentru orice dauna datorata culpei sale; de asemenea, are obligatia sa dea socoteala de sumele incasate girantului in interesul caruia exercita drepturile cambiale.
Girantul nu este sustinut de obligatia de garantie fata de giratar, neexistand raporturi cambiale intre ei, iar giratarul nu are impotriva sa actiunea de regres in ipoteza ca trasul refuza acceptarea sau plata.
In schimb, in raporturile externe, girul simulat produce toate efectele unui gir adevarat; giratarul este deplin legitimat sub aspect formal; el poate instraina in mod valabil titlul, iar obligatul care-i plateste face o plata valabila.