Dictionar juridic

AvalAngajament scris, garantie de plata in plus (alta decat a girantilor) a unui efect comercial pe care o ia asupra sa o persoana straina de cambie sau chiar un semnatar al ei, altul decat trasul, numit avalist, pentru toate indatoririle altui semnatar al cambiei (avalizatul).

Cambia poate circula si fara aval deoarece acesta nu este indispensabil. Daca nu se indica numele persoanei pe care o garanteaza acesta, se presupune dat pentru tras, in cazul cand a fost acceptata cambia, sau pentru un tragator in caz contrar.

Avalul poate fi dat de o persoana fizica, de o institutie financiara, o unitate comerciala sau de catre o banca.

Avalul constituie o conditie ce trebuie indeplinita inainte ca documentele sa fie remise spre incasare: el trebuie intrebuintat adesea pentru garantarea platilor sub forma documentelor spre acceptare.

Cambiile care nu au avalul inscris se restituie exportatorului prin intermediul bancii; dupa avizare exportatorul are garantia ca marfurile pe care le expediaza vor fi platite, la scadentele convenite, de importator sau de girantul lui.

Mai mult, cambia acceptata si avalizata poate constitui pentru exportator o sursa de credit, deoarece aceasta poate fi scontata, oferind astfel posibilitatea intrarii cu anticipatie in posesia mijloacelor valutare.

Averea in banca la termen este constituita din depozitele in bani la termen de pana la 90 de zile si care trebuie sa figureze separat in bilant.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii