Dictionar juridic

Incaso documentar (Incasare documentara)

Modalitate de plata prin care vanzatorul (exportatorul) trimite cumparatorului (importatorului) spre incasare, prin intermediu bancar, documentele convenite contractual, printre care, in cazul exportului, sunt de mentionat:
- factura;
- documentul de transport;
- certificatul de origine;
- polita de asigurare (in cazuri specifice);
- certificatul de calitate;
- certificatul de control si receptie;
- certificatul sanitar (in cazuri specifice);
- certificatul fito-sanitar (in cazuri specifice);
- lista sau foaia de ambalaj (in cazuri specifice).

Exista doua feluri de incaso documentar:
1. Documente contra plata (Documents against Payment - D/P), prin care banca elibereaza documentele cumparatorului / importatorului numai contra platii intr-o valuta precizata, si
2. Documente contra accept (Documents against Accept - D/A) prin care banca elibereaza documentele cumparatorului / importatorului contra acceptarii unei cambii care garanteaza plata la o data ulterioara.

In cazul incasarilor documentare, banca actioneaza in calitate de fiduciar (curator) si face toate eforturile pentru a asigura plata, dar este raspunzatoare numai pentru corecta executie a instructiunilor de incasare, fara sa-si ia nici un angajament de plata catre vanzator sau exportator.

Incaso documentar (incasarea documentara) se supune Reglementarilor uniforme pentru incasari ale Camerei de Comert International de la Paris.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii