Dictionar juridic

ReescontCumpararea de catre bancile centrale a cambiilor sau altor titluri de credit comerciale, pentru reintregirea lichiditatilor bancilor comerciale.

Cu alte cuvinte, prin reescont, o cambie detinuta de o banca comerciala, in urma scontarii ei, este trimisa unei banci centrale in schimbul unei taxe de reescont (sau taxa oficiala a scontului), care se stabileste, de obicei, in functie de cerintele politicii economice a statului respectiv.

Bancile comerciale prezinta la reescont titlurile de credit daca sunt obligate sa efectueze plati majore, iar rezervele lor in casa se dovedesc insuficiente.

Banca centrala poate sa stabileasca fiecarei banci comerciale anumite limite de reescont (contingente), sau poate sa cumpere hartii de valoare fara nici o limita prestabilita. In ambele cazuri, manevreaza cu taxa de reescont.

Limitele de reescont si taxa de reescont sunt instrumente importante ale politicii monetare a statului. In multe tari, nivelul taxei de reescont determina si nivelul general al dobanzilor pe piata capitalului.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii