Articole
1. Blog

1.8
Taxe si impozite in Coreea de Sud - o comparatie

Viorel Andrievici | 23 iunie 2014

SK Hynix (al doilea producator de chipuri de memorie la nivel mondial), Samsung, Hyundai, LG, Kia, POSCO, etc. etc. etc. Am numit doar cateva companii care sunt printre liderii mondiali in domeniile lor, din Coreea de Sud.

Stam cu capul sprijinit intr-o bata si privim mirati, de aici din Europa noastra minunata, cum unele natiuni reusesc performante aparent miraculoase astazi (dar la care eram campioni in urma cu 50-100 de ani). Europa, astazi, a devenit un urias cu picioare legate de propria greutate.

A compara Romania (sau orice alta economie europeana) si Coreea de Sud este ca si cum ai compara un bolovan cu un izvor de munte. Iata cateva coordonate:

TVA: In Romania, 24%, In Coreea de Sud, standard este 10% (cu multe activitati foarte importante, avand TVA zero, inclusiv exporturile).

Impozitul pe venit: In Romania 16%, in Coreea de Sud porneste de la 6%.

Contributii sociale: in Romania,  in jur de 45% din veniturile din munca sunt retinute de stat; in Coreea de Sud retinerile sunt in jur de 18-20% (cu variatii in functie de industrie). Coreea de Sud are un sistem al bunastarii (welfare system) foarte slab dezvoltat, contributiile la fondurile private fiind mult mai importante decat in Romania.

Investitiile in infrastructura in Coreea de Sud se ridica, astazi, la 108 miliarde dolari, in timp ce Romania aloca 4 miliarde dolari, avand proiecte de 32 miliarde dolari.

Alocarea din bugetul de stat pentru cercetare si dezvoltare in Coreea de Sud este de 3,5% (a treia din lume, dupa Israel si Finlanda), in timp ce Romania aloca 0,45%. In miliarde de dolari aceasta suna cam asa: Coreea de Sud aloca 55 miliarde dolari / an, in timp ce Romania aloca 1,3 miliarde dolari / an.

O astfel de scurta privire asupra elementelor de baza ale taxarii, impozitarii si unor alocari pentru dezvoltare in cele doua tari ne poate spune un singur lucru: din punct de vedere economic, caprioara noastra, hranita in staul, traieste in acelasi mediu cu leoparzii, panterele si tigrii sud coreeni.

Romania este condusa dupa un curent de gandire economica occidental, nu este singura in propria scufundare. Statul preia functiile vitale ale unei economii de piata, dirijand si controland fluxurile spre ceea ce crede - amagindu-se pe sine - ca este o directie de dezvoltare durabila. Coreea de Sud permite fluxurilor vitale ale economiei sa se orienteze singure spre dezvoltarea proprie, sustinand in acelasi timp motoarele dezvoltarii (infrastructura, cercetarea si dezvoltarea, educatia).

Luati orice statistica si comparati cele doua tari, diferentele sunt socante; enumerarea bazelor acestei diferentieri se regaseste chiar in acest articol. Aceste diferente, in viitor, vor insemna ca unii raman scarpinandu-se in cap, mirati, avand in gura paiul castigat prin evaziune fiscala si stagnare, in timp ce altii vor fi campioni ai dezvoltarii durabile.

281 Documente Anexe la Codul Muncii