COR 2023 Clasificarea ocupatiilor din Romania

962
Alti muncitori in ocupatii cu pregatire elementara

5 grupe de baza

Alti muncitori in ocupatii cu pregatire elementara livreaza mesaje si transporta pachete, colecteaza bani si aprovizioneaza automatele, citesc contoarele, colecteaza apa si lemne de foc, colecteaza si emit bilete pentru parcare sau alte evenimente.

Denumirea si descrierea au fost modificate prin Ordinul 1635/342/2018 al MMJS/INS.

Denumirea anterioara era "Alti muncitori necalificati".

Descrierea anterioara era:

"Alti muncitori necalificati livreaza mesaje si transporta pachete, colecteaza bani si aprovizioneaza automatele, citesc contoarele, colecteaza apa si lemne de foc, colecteaza si emit bilete pentru parcare sau alte evenimente."

Grupa minora 962 face parte din

Grupa majora 9 - Ocupatii elementare

Subgrupa majora 96 - Muncitori in salubritate si alti lucratori cu pregatire elementara

Corespondenta ISCO 08:
962 - Other elementary workers

Documente Rubinian corespondente (4)Curierii, comisionarii si hamalii livreaza mesaje si transporta pachete si alte obiecte in cadrul unei unitati sau intre unitati, catre gospodarii private ori in alta parte, sau transporta bagaje, in special la hoteluri, gari si aeroporturi.

Denumirea si descrierea au ramas la fel in Ordinul 1635/342/2018 al MMJS/INS.
Corespondenta ISCO 08:
9621 - Messengers, package deliverers and luggage porters
Muncitorii pentru diverse servicii ocazionale curata, vopsesc si intretin cladirile, terenurile si imprejurimile si efectueaza reparatii simple, monteaza balustrade, descarca si depoziteaza lemne si carbuni, efectueaza si alte activitatii cu caracter ocazional.

Denumirea si descrierea au fost modificate prin Ordinul 1635/342/2018 al MMJS/INS.

Denumirea anterioara era "Muncitori necalificati pentru diverse servicii ocazionale".

Descrierea anterioara era:

"Muncitorii necalificati pentru diverse servicii ocazionale curata, vopsesc si intretin cladirile, terenurile si imprejurimile si efectueaza reparatii simple."
Corespondenta ISCO 08:
9622 - Odd job persons
Cititorii de contoare si incasatorii aprovizioneaza aparatele automate si colecteaza bani din acestea sau din aparatele de taxat parcarea si alte dispozitive de incasare ori citesc contoarele de curent electric, gaze si apa, efectueaza activitati de cantarire a marfurilor, materiilor prime, materialelor la intrarea si iesirea din magazie, sectie, depozit, unitate.

Denumirea si descrierea au ramas la fel in Ordinul 1635/342/2018 al MMJS/INS.

Descrierea grupei de baza a fost modificata prin Ordinul MMFPSPV 150/2013, respectiv Ordinul INS 132/2013. Anterior descrierea era urmatoarea:

Cititorii de contoare si incasatorii aprovizioneaza aparatele automate si colecteaza bani din acestea sau din aparatele de taxat parcarea si alte dispozitive de incasare ori citesc contoarele de curent electric, gaze si apa.
Corespondenta ISCO 08:
9623 - Meter readers and vending-machine collectors
Muncitorii pentru servicii de colectare/distributie a apei si a lemnelor de foc se ocupa cu colectarea apei si a lemnelor de foc si transportarea acestora cu forte proprii sau folosind utilaje trase manual ori de animale.

Denumirea si descrierea au fost modificate prin Ordinul 1635/342/2018 al MMJS/INS.

Denumirea anterioara era "Muncitori necalificati pentru servicii de colectare/ distributie a apei si a lemnelor de foc".

Descrierea anterioara era:

"Muncitorii necalificati pentru servicii de colectare/ distributie a apei si a lemnelor de foc se ocupa cu colectarea apei si a lemnelor de foc si cu transportarea acestora pe jos sau folosind utilaje trase manual ori de animale."
Corespondenta ISCO 08:
9624 - Water and firewood collectors
Aceasta grupa de baza cuprinde muncitorii cu pregatire elementara care nu sunt clasificati in alta parte in grupa majora 9 - Ocupatii elementare. De exemplu, grupa de baza include persoanele care emit si colecteaza tichete de parcare sau de intrare, pastreaza obiectele personale predate la garderoba si asigura asistenta in cadrul evenimentelor de divertisment.

Denumirea si descrierea au fost modificate prin Ordinul 1635/342/2018 al MMJS/INS.

Denumirea anterioara era "Muncitori necalificati neclasificati in grupele de baza anterioare".

Descrierea anterioara era:

"Aceasta grupa de baza cuprinde muncitorii necalificati care nu sunt clasificati in alta parte in grupa majora 9 - Muncitori necalificati. De exemplu, grupa de baza include persoanele care emit si colecteaza tichete de parcare sau de intrare, pastreaza obiectele personale predate la garderoba si asigura asistenta in cadrul evenimentelor de divertisment."
Corespondenta ISCO 08:
9629 - Elementary workers not elsewhere classified
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii