751
Muncitori calificati in industria alimentara
6 grupe de baza
Macelarii si alti lucratori in prelucrarea carnii si pestelui se ocupa cu sacrificarea animalelor, curatarea, taierea si pregatirea carnii si a pestelui, dezosarea si pregatirea produselor alimentare sau conservarea carnii, pestelui si altor produse alimentare prin uscare, sarare ori afumare.
Corespondenta ISCO 08:
7511 - Butchers, fishmongers and related food preparers
Brutarii, patiserii si cofetarii prepara diferite tipuri de paine, prajituri si alte produse din faina, precum si ciocolata si produse de cofetarie.
Corespondenta ISCO 08:
7512 - Bakers, pastry-cooks and confectionery makers
Lucratorii in fabricarea produselor lactate se ocupa cu prelucrarea diferitelor tipuri de branza, unt si smantana sau a altor produse lactate.
Corespondenta ISCO 08:
7513 - Dairy products makers
Lucratorii in conservarea fructelor si legumelor se ocupa cu prelucrarea si conservarea fructelor, nucilor (alunelor) si produselor alimentare similare, in diferite moduri, inclusiv gatire, uscare, sarare sau extractie de sucuri ori uleiuri.
Corespondenta ISCO 08:
7514 - Fruit, vegetable and related preservers
Controlorii de calitate si degustatorii de mancaruri si bauturi verifica, gusta si clasifica diferitele tipuri de produse agricole, alimentare si bauturi.
Corespondenta ISCO 08:
7515 - Food and beverage tasters and graders
Lucratorii in prelucrarea tutunului si produselor din tutun pregatesc frunzele de tutun si fabrica diferite produse din tutun.
Corespondenta ISCO 08:
7516 - Tobacco preparers and tobacco products makers
Legislatia utilizata
Explicatii
Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.
HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.
Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.
Cuvinte cheie
cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR