222
Asistenti medicali generalisti si moase
2 grupe de baza
Asistentii medicali si moasele ofera tratament si servicii de ingrijire persoanelor care sunt bolnave fizic sau mental, cu handicap ori infirme, precum si altor persoane care au nevoie de ingrijire din cauza riscurilor potentiale asupra sanatatii, inclusiv inaintea, in timpul sau dupa nasterea copilului. Acestia isi asuma responsabilitatea pentru planificarea, gestionarea si evaluarea ingrijirii pacientilor, inclusiv supravegherea altor lucratori din domeniul ingrijirii sanatatii, lucrand in mod autonom ori in echipe cu medici si cu alte persoane in aplicarea practica a masurilor preventive si curative.
Grupa minora 222 face parte din
Grupa majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate
Subgrupa majora 22 - Specialisti in domeniul sanatatii
Corespondenta ISCO 08:
222 - Nursing and midwifery professionals
Documente Rubinian corespondente (1)
Asistentii medicali generalisti ofera tratament, asistenta si servicii de ingrijire pentru persoanele care au nevoie de ingrijire medicala ca urmare a efectelor imbatranirii, ranirii, bolilor sau altor insuficiente fizice ori mentale sau eventualelor riscuri asupra sanatatii. Acestia isi asuma responsabilitatea pentru planificarea si gestionarea ingrijirii pacientilor, inclusiv supravegherea altor lucratori de ingrijire a sanatatii, lucrand in mod autonom sau in echipe cu medici si cu alte persoane in aplicarea practica a masurilor preventive si curative.
Corespondenta ISCO 08:
2221 - Nursing professionals
Moasele planifica, gestioneaza, ofera si evalueaza serviciile de ingrijire necesare inaintea, in timpul si dupa perioada sarcinii si a nasterii copilului. Acestea ofera ingrijire pentru reducerea riscurilor de sanatate pentru femei si copiii nou-nascuti, lucrand in mod autonom sau in echipe cu alti furnizori de servicii de ingrijire a sanatatii.
Corespondenta ISCO 08:
2222 - Midwifery professionals
Legislatia utilizata
Explicatii
Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.
HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.
Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.
Cuvinte cheie
cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR