COR 2024 Clasificarea ocupatiilor din Romania

22
Specialisti in domeniul sanatatii

6 grupe minore

Specialistii in domeniul sanatatii coordoneaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale, aplica cunostintele stiintifice referitoare la medicina, asistenta medicala, stomatologie, medicina veterinara, farmacie si promovarea sanatatii.

Subgrupa majora 22 face parte din

Grupa majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate

Corespondenta ISCO 08:
22 - Health professionals

Documente Rubinian corespondente (10)



221
Medicii studiaza, diagnosticheaza, trateaza si previn bolile, infectiile, leziunile si alte deficiente fizice si mentale la om, prin aplicarea principiilor si procedurilor medicinei moderne. Acestia planifica, supravegheaza si evalueaza implementarea planurilor de ingrijire si tratament de catre alti furnizori de servicii de sanatate, coordoneaza educatia medicala si activitatile de cercetare.
Corespondenta ISCO 08:
221 - Medical doctors
Asistentii medicali si moasele ofera tratament si servicii de ingrijire persoanelor care sunt bolnave fizic sau mental, cu handicap ori infirme, precum si altor persoane care au nevoie de ingrijire din cauza riscurilor potentiale asupra sanatatii, inclusiv inaintea, in timpul sau dupa nasterea copilului. Acestia isi asuma responsabilitatea pentru planificarea, gestionarea si evaluarea ingrijirii pacientilor, inclusiv supravegherea altor lucratori din domeniul ingrijirii sanatatii, lucrand in mod autonom ori in echipe cu medici si cu alte persoane in aplicarea practica a masurilor preventive si curative.
Corespondenta ISCO 08:
222 - Nursing and midwifery professionals
Practicienii de medicina complementara/alternativa previn, diagnosticheaza si trateaza bolile, infectiile, leziunile si alte deficiente fizice si mentale si se ocupa cu mentinerea sanatatii generale a oamenilor prin aplicarea cunostintelor, abilitatilor si practicilor acumulate prin studiul detaliat al teoriilor, credintelor si experientelor originare din anumite culturi specifice.
Corespondenta ISCO 08:
223 - Traditional and complementary medicine professionals
Paramedicii furnizeaza servicii medicale de consultanta, de diagnostic, curative si preventive pentru oameni, mai limitate in ceea ce priveste complexitatea decat cele efectuate de catre medici. Acestia lucreaza in mod autonom sau sub supravegherea limitata a medicilor si aplica proceduri clinice avansate pentru tratarea si prevenirea bolilor, leziunilor si altor deficiente fizice ori mentale comune pentru anumite comunitati.
Corespondenta ISCO 08:
224 - Paramedical practitioners
Medicii veterinari diagnosticheaza, previn si trateaza bolile, leziunile si disfunctiile animalelor. Acestia pot furniza servicii de ingrijire unei game largi de animale sau se pot specializa in tratamentul unui anumit grup de animale ori intr-o anumita zona de specialitate. Pot furniza servicii profesionale catre firmele comerciale care produc produse biologice si farmaceutice.
Corespondenta ISCO 08:
225 - Veterinarians
Alti specialisti din domeniul sanatatii furnizeaza servicii de sanatate legate de medicina dentara, farmacie, sanatatea si igiena mediului, sanatatea si securitatea la locul de munca, fizioterapie, nutritie, auz, vorbire, vedere, terapii de reabilitare. Aceasta grupa minora include toti specialistii din domeniul sanatatii umane, cu exceptia medicilor de medicina de familie si a medicilor specialisti, practicienilor din medicina complementara/alternativa, veterinarilor, asistentilor medicali generalisti, moaselor si paramedicilor.
Corespondenta ISCO 08:
226 - Other health professionals
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii