Articole
1. Blog

1.7
Salariile ASF - discutie in sens invers

Viorel Andrievici | 19 februarie 2014

Ce salariu are presedintele Romaniei? Dar premierul? Cat castiga un parlamentar? Cum se poate ca angajatii ASF sa aiba salarii atata de nesimtite? Cam la atata se rezuma discutiile astazi? Atata suntem in stare in 2014? (un articol exemplu aici)

Sa ne reamintim acum cativa ani cum li se taiau aviatorilor salariile si pensiile, in mod populist (sau mai bine zis prostesc) de catre BIC-ul lui Basescu (scuze, de catre prim-ministrul Emil BOC). (un articol exemplu aici). Lista infierarilor si taierilor diverse ale salariilor si pensiilor nesimtite este luuunga, in functie de obiectivele manevrantilor politici.

Oare de ce nu aud nicio discutie despre gravitatea, importanta si eficienta muncii? Despre responsabilitate? Sincer, ma doare in cot de faptul ca seful acestei institutii castiga zeci de mii de euro, la fel ca si multi angajati din subordinea sa. Ce specialist adevarat in domeniu sta pe un salariu de 5-7.000 euro la stat (cum se discuta ca vor avea in curand), cand poate castiga la privat cu muuult mai mult? De ce sa se lege la cap cu o institutie atata de importanta de reglementare si control? La un salariu mic iti vin doar profitorii care vor sa manareasca sistemul.

Discutiile ar trebui sa aiba loc in felul urmator: OK, salarii pe masura responsabilitatilor, INSA raspunzi cu capul pentru ceea ce faci. Problema este ca nu si-au facut munca pentru care au fost numiti sau angajati! Nu au facut controale eficiente in sistem pentru a preveni dezastre de genul Carpatica Asig (vezi un articol aici) sau, mai nou, Astra Asigurari (vezi un articol aici).

Ei ar trebui sa se ocupe eficient de reglementarea si controlul unei piete de aproape 2 miliarde euro si milioane de asigurati. Ce este mai important? Marimea salariilor acestor oameni, sau eficienta activitatii lor? Si ce ar trebui sa se intample, dupa ce Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, spune ca "in ultimii cinci ani, compania Astra nu a fost controlata aproape deloc"?

Discutia ar trebui sa fie astfel: da, salarii generoase pentru specialisti de varf care sa ocupe astfel de posturi, insa daca munca nu este facuta eficient, sa li se ia jucaria si sa li se interzica sa mai profeseze in domeniu si in sistemul bugetar. Asta daca nu au comis-o penal, caz in care sa fie lasati sa se racoreasca cativa zeci de ani in crama de la Jilava.

281 Documente Anexe la Codul Muncii