Dictionar juridic

Drept la inviolabilitatea operei si la folosirea ei in conditii potrivite cu natura acesteia



Drept personal nepatrimonial recunoscut de lege autorului oricarei opere de creatie intelectuala, in virtutea caruia autorul poate pretinde ca opera lui sa fie raspandita in public asa cum a fost creata de el, fara nici un fel de modificare adusa de alte persoane si sa fie folosita in conditii adecvate naturii ei.

Acest drept vizeaza atat opera in ansamblul ei, cat si structura sa tematica (titlu, subtitlu, prefata etc.).

Modificarile aduse operei cu consimtamantul autorului nu constituie incalcari ale acestui drept.

Consimtamantul autorului pentru asemenea modificari trebuie considerat ca implicit cuprins in continutul consimtamantului lui la folosirea operei in vederea elaborarii unei opere derivate sau la incorporarea operei sale intr-o opera comuna sau colectiva, care presupune o coordonare si adaptare reciproca a operelor incorporate.

Nu constituie atingeri aduse acestui drept nici modificarile necesare pentru corectarea unor greseli de ortografie, de punctuatie sau chiar de sintaxa, din interiorul manuscrisului. imperfectiunile de stil nu pot fi insa corectate, deoarece stilul reflecta prin excelenta personalitatea operei, cea ce face ca orice modificare a stilului, fara incuviintarea autorului sa aiba semnificatia unei incalcari a acestui drept, producand alterarea operei.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii