Dictionar juridic

Inventar permanent



In conditiile folosirii in contabilitate a inventarului permanent, se inregistreaza toate operatiile de intrare si iesire, ceea ce permite stabilirea si cunoasterea in orice moment a stocurilor, atat cantitativ cat si valoric.

Aplicarea metodei inventarului permanent presupune contabilizarea fiecarei intrari de stocuri, cantitativ si valoric, la cost istoric (care poate fi cost de achizitie sau cost de productie, dupa caz), pretului stabilit in functie de valoarea de utilitate (pentru stocurile aduse ca aport la capitalul social, plusuri la inventar, primite ca donatie sau obtinute cu titlu gratuit) sau la o alta valoare de inregistrare (pret standard, pret de vanzare).

de asemenea, fiecare iesire din stoc este contabilizata fizic si valoric, ceea ce permite cunoasterea in orice moment a stocurilor, atat cantitativ cat si valoric.

Normele contabile din tara noastra prevad ca, in cazul folosirii inventarului permanent, contabilitatea analitica a stocurilor sa se poata organiza, in functie de specificul activitatii si necesitatile proprii ale fiecarei unitati patrimoniale, dupa una din urmatoarele metode:

a) metoda operativ-contabila (pe solduri): la locul de depozitare a stocurilor se organizeaza o evidenta cantitativa, pe categoirii de stocuri (cu ajutorul documentului "Fisa de magazie"), iar in contabilitatea stocurilor sunt inregistrate valoric, pe gestiuni, iar in cadrul lor, pe grupe sau subgrupe de stocuri, dupa caz. Verificarea concordantei dintre evidenta depozitelor si inregistrarile din contabilitate se asigura lunar, prin evaluarea stocurilor cantitative transcrise din fisele de magazie in registrul stocurilor.

b) metoda cantitativ-valorica (pe fise de cont analitic): la locul de depozitare stocurile sunt urmarite cantitativ, pe categorii, iar in contabilitate se organizeaza evidenta cantitativ-valorica a stocurilor. Verificarea concordantei dintre evidenta locurilor de depozitare si contabilitate se face prin punctajul periodic dintre cantitatile inregistrate in fisele de depozit si cele din fisele de cont analitic din contabilitate.

c) metoda global-valorica presupune organizarea evidentei valorice atat la nivelul gestiunii, cat si in contabilitate. Verificarea concordantei dintre evidenta gestiunii si cea din contabilitate se face periodic, prin inventariere. Aceasta metoda se aplica, de regula, in unitatile comerciale care nu pot utiliza metoda cantitativ-valorica.

Prelucrarea informatizata a informatiei permite utilizarea metodei cantitativ-valorice de organizare a contabilitatii analitice a stocurilor.

Metoda intentarului permanent este considerata ca fiind generatoare de costuri ridicate cu prelucrarea informatiei, deoarece presupune inregistrarea fiecarei miscari de stoc si calcule reiterate, limita atenuata prin informatizarea contabilitatii stocurilor.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii