COR 2024 Clasificarea ocupatiilor din Romania

722
Forjori, matriteri si asimilati

4 grupe de baza

Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte. De asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.

Grupa minora 722 face parte din

Grupa majora 7 - Muncitori calificati si asimilati

Subgrupa majora 72 - Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

Corespondenta ISCO 08:
722 - Blacksmiths, toolmakers and related trades workers

Documente Rubinian corespondente (13)



Forjorii, fierarii si matriterii se ocupa cu forjarea si executarea barelor, tijelor sau lingourilor din fier, otel sau alte metale, trefilarea de sarma pentru fabricarea si repararea diverselor tipuri de unelte, articole metalice, piese de echipament, unelte agricole si similare.
Corespondenta ISCO 08:
7221 - Blacksmiths, hammersmiths and forging press workers
Lacatusii si asimilatii acestora confectioneaza si repara unelte facute la comanda si pe cele specializate, arme sportive, incuietori, matrite, sabloane pentru componente de masini si alte articole din metal, folosind unelte de mana si masini-unelte pentru prelucrarea metalului la tolerante precise.
Corespondenta ISCO 08:
7222 - Toolmakers and related workers
Reglorii si operatorii de masini unelte regleaza si/sau opereaza diferite masini unelte care sunt utilizate pentru realizarea de tolerante precise.
Corespondenta ISCO 08:
7223 - Metal working machine tool setters and operators
Operatorii pe masini de polizat, rectificat si ascutit se ocupa cu polizarea si rectificarea suprafetelor metalice si cu ascutirea uneltelor.
Corespondenta ISCO 08:
7224 - Metal polishers, wheel grinders and tool sharpeners
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii